Wadowice

W dniu 26.06.2015 roku zespół Posłańca Wina został zaproszony do wspaniale odrestaurowanych piwnic Restauracji Miodowa 8 w Wadowicach. Z racji letniego sezonu tematem przewodnim Klubu Wina stały się wina białe, gdzie uczestnicy mogli zapoznać się z technikami ich wytwarzania, wskazówkami odnośnie degustacji, łączenia z daniami, wieloma ciekawostkami, a przede wszystkim sztuką odnajdywania różnorodności smaków w każdej kropli wina, nie tylko białego, również czerwonego.

Uroczystą kolację rozpoczęliśmy od Tribaut Schloesser Champagne Cuvee Rene, którego elegancja smaku i tańca bąbelków w kieliszku doskonale komponowała się z kawiorem, awokado, migdałami i groszkiem.

Drugiej zakąsce – ośmiornicy z rukolą i serem feta towarzyszyła świeża mineralność wina z winnic rodziny Parusso z Piemontu – Parusso Langhe Bianco DOC 2014.

Marques de Riscal Sauvignon Blanc 2013 zauroczył większość degustujących intensywnym, krągłym aromatem owoców i był trafnym uzupełnieniem dla kremu z białych szparagów, kawałkami chrupiącej dojrzewającej szynki i koziego sera.

Pełnię uznania zdobyło sobie wino Domaine Paul Mas Vinus Viognier IGP 2013, które zdradzało zapachem wanilii i akacji to, że dojrzewało w beczce – 60% z dębu francuskiego, a 40 % amerykańskiego.

Kiedy skosztowaliśmy Chateau Mouton Rothschild Aile d’Argent 2009 – niemal każdy poczuł się … jak na Skrzydłach Anioła Smaku. Tajemnicze aromaty ananasa były wrotami do odkrycia migdałowo-kwiatowego charakteru tego trunku. Tym wytwornym smakom akompaniowały przegrzebki, bób, rabarbar i zioła.

Szef kuchni zaskoczył nas kieliszkiem orzeźwiającej esencji z pomidorów z dodatkiem bazylii, najwidoczniej przewidział, że w lampce Moccagatta Barbaresco Basarin 2008 odnajdziemy gorący klimat Piemontu.

Malinowo – rubinowy kolor Albino Rocca Barbera D’Alba 2013 wraz z wydobywającymi się z kieliszka zapachami przeniosły nas w wyobraźni na łąkę w pełni lata. Naturalność wina oplotła delikatnie przyrządzonego kurczaka, z warzywami i kaszą bulgur.

Złoto – miodowa barwa Alphonse Kuentz Gewurztraminer Reserve Personnelle 2012 była zapowiedzią bogactwa aromatów, które dopieściły nasze organy olfaktoryczne i idealnie współgrały z zabajone oraz lodami bakaliowymi.

Zwieńczeniem wieczoru była słodycz miodu pitnego, którym uraczył nas Gospodarz – Pan Tomasz Łysoń.

To był wieczór, który długo będzie płynął kroplami wspomnień w naszej pamięci.