Węgry

Odkryte kierunki

Wyjazd do Węgier

Węgry kojarzą się zawsze z tokajem, jednym z tych prawdziwie legendarnych win, o których łacińska maksyma mówi:
”Vinum regum,rex winorum”.
Dwa słynne regiony winiarskie to najdalej wysunięte w kierunku Karpat Eger i Tokaj. Historyczne miasto Eger, symbol oporu przeciwko Turkom to miejsce, gdzie wyrabia się znany Egri Bikaver (Bycza Krew)- czerwone pełne wigoru wino. Jednak zdecydowanie najsławniejszym węgierskim winem jest trunek wytwarzany w niezwykłym regionie Tokaj-Hegyalja.Tokaj ,wino zwane od miasta Tokaj, było kiedyś największym słodkim winem białym na świecie, wyrabianym już w 1650 roku z botrytyzowanych winogron. Warunki wokół 28 wiosek pogórza tokajskiego sprawiają, że w dobrym roku najlepsze z nich są atakowane przez szlachetną pleśń, zwaną tu aszu, dzięki czemu winogrona mogą osiągać wyjątkowy poziom cukrów. Winobranie zaczyna się późno a fermentacja moszczu odbywa się w małych beczkach (136 l), umieszczonych w słynnych piwnicach. Ściany piwnic pokryte są warstwą czarnej grzybni (Cladosporium cellare), która ułatwia dojrzewanie wina. Podobno dobry tokaj można zrobić tylko w niskich piwnicach, gdzie – zgodnie z porzekadłem – trzeba się przed nim pokłonić. Piwnice w Sarospatak,Tokaji, Mad i Tolsva, żłobione w skałach od XIII do XVII stulecia, są dziś prawdziwym skarbem.

FOTOGRAFIE

Zdjęcia z wyjazdu