Veneto - Wenecja Euganejska

Odkryte kierunki

Wyjazd do Veneto

Region wenecki zawdzięcza harmonię krajobrazu swoim winnicom, które rozłożyły się między Alpami Weneckimi, Niziną Padańską i jeziorem Garda. Wytwarzane tu wina mają dość wdzięku i świeżości, by je doceniano. Strefą o największej koncentracji produkcji są okolice między Weroną a Wenecją, niedaleko Lago di Garda. Najbardziej znane są wina białe Soave i trzy czerwone: Valpolicella, Bardolino i Valpentena. Prawdziwie indywidualnym rysem Veneto jest to, że jest to jedyny obszar, gdzie produkuje się poważne ilości wina z winogron suszonych w celu podniesienia zawartości cukru. Takie wina nazywane są recioto i mogą być białe lub czerwone, wytrawne lub słodkie. Jeżeli cały cukier w winogronach w wyniku fermentacji został przetworzony w alkohol, uzyskane w ten sposób wino nazywa się Amarone. Obszar na wschodzie, za rzeką Piave, powyżej równin ciągnących się ku lagunom Wenecji, produkuje prosecco,ulubione wino musujące północnych Włoch.

FOTOGRAFIE

Zdjęcia z wyjazdu