Gruzja

Odkryte kierunki

Wyjazd do Gruzji Wschodniej i Zachodniej

Gdyby wino miało ojczyznę zaszczytne miejsce powinno przypaść Gruzji. To kolebka światowego winiarstwa – wino wytwarza się tutaj od 8000 lat. W Gruzji do dziś wino fermentuje w dużych glinianych amforach tzw. kwewri zakopanych w ziemi w piwnicach zwanych marani. Główne regiony produkcji win to położona we wschodniej części kraju Kachetia, na zachodzie Imeretia i Racza-Leczchumi oraz na zachód od Tbilisi obszary zwane Kartlią. Większość win gruzińskich wytwarzana jest w Kachetii, gdzie w każdej miejscowości uprawiany jest odrębny szczep winorośli nazywany od jej imienia. W tym kraju występuje ponad 500 endemicznych szczepów. Najbardziej znane to: saperawi, rkaciteli, mcwane,kisi, kachuri i tsolikauri. Saperawi daje wina nasycone, korzenne z dużą zawartością tanin, natomiast wśród odmian białych wyróżnia się rkaciteli dająca bardzo charakterystyczne wino. Popularne marki win gruzińskich to: Saperavi, Napareuli, Mukuzani, Tsinandali i Kindzmarauli. Gruzja ukrywa w swych piwnicach nieskończone bogactwa.

FOTOGRAFIE

Zdjęcia z wyjazdu