Piemont

Odkryte kierunki

Wyjazd do Piemontu

Najbardziej na zachód wysunięty region Włoch leżacy u stóp Alp. Piemonte w wolnym tłumaczeniu oznacza „podnóże gór”. Region, gdzie wyjątkową rolę odgrywają konkretne szczepy. Jesienią kiedy podnosi się mgła każda parcela mieni się różnymi odcieniami brązu i pomarańczy a w powietrzu unosi się zapach trufli. Cały krajobraz zdominowany jest przez winnice, nad którymi można dojrzeć zawieszone u szczytów wioseczki lub budowane przez książąt sabaudzkich pałacyki myśliwskie. Najbardziej znane wina tego regionu to długowieczne wina czerwone zawdzięczające wszystko późno dojrzewającej odmianie nebbiolo, choć uprawia się tu również ogromne ilości winogron barbera i delikatnych dolcetto. Piemont jest również ojczyzną win białych. Cortese to odmiana, z której wyrabia się znakomite wino Gavi, bardzo modna jest aromatyczna arneis, a w apelacji Roero uprawia się favoritę. Nie ulega wątpliwości, że największymi trunkami Piemontu są Barolo oraz nieco lżejsze i wcześniej dojrzewające Barbaresco. Są to absolutne wyżyny włoskiego świata win pochodzących ze wzgórz Langhe i Monferrato w prowincji Alba. Barolo zwane jest winem królów i królem win, a Barbaresco królową win.

FOTOGRAFIE

Zdjęcia z wyjazdu